Kira Stopaj Hesaplama

MGC Legal ekibinin hazırladığı ve ücretsiz olarak sizler için kullanıma sunduğu, 2023 yılı tarifesine göre verileri güncellenmiş olan Kira Stopaj Hesaplama Aracını kullanmak için aşağıda yer alan Kira Stopaj Hesaplama Robotumuzdan faydalanabilirsiniz.

Hesaplama Türü
Net Kira Tutarı

Kira Stopaj Hesaplama

Kira Stopajı Nedir?

Stopaj“, önceden kesilmiş anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı, kiralanan iş yerinin brüt kira bedelinden yapılan kesintiye denir. Kira stopajı, ticari gayrimenkuller için geçerli olan bir vergi sistemi türüdür. Bu, kira geliri sahibine ulaşmadan vergilerin ödendiği bir süreçtir. Bu sayede vergiler düzenli ve kolay bir şekilde ödenebilir. Kiracı, kira stopajını ödemekle yükümlüdür.

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. Brüt kira bedelinin %20’si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir. Örneğin; 5.000 lira brüt kira bedeli olan bir iş yeri için, bu miktarın %20’si, yani 1000 lirası kira stopaj vergisi olarak ödenecektir. Geriye kalan 4.000 lira iş yeri sahibine ödenecek net kira bedelidir.

Kira Stopajı Ne Zaman Yatırılır?

Kiracı her ay gelir stopaj ödemek zorundadır. Kiracı, kirayı iş yeri sahibinin adına vergi makamları (vergi dairesi) aracılığıyla öder. Mal sahibi, kira stopajı vergisi e-Devlet’te ki “Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj)” sayfasından takip edebilmektedir. Malik, kira stopajı ödenmediği takdirde kiracının tahliyesini talep etme hakkına sahiptir.

Kimler Kira Stopajı Vergisinden Muaftır?

Kira stopajı, Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi gelirlerin vergisinin ödenmesidir. Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 95. maddesine göre; bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şu şekildedir:

  • Maaşlarını yurt dışından alan kişiler,
  • Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler,
  • Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler.

İş yeri nitelikli taşınmazların kiralanmasıyla ortaya çıkan vergi yükümlülüğünün yerine getirilmesi için “kira stopajı vergisi” ödenir. Ticari gayrimenkul sahibi, iş yeri kirasından kaynaklanan geliri elde etmeden önce kira stopajı kesintisi yapılır. Kiracının, kira stopajı ödemesiyle birlikte, gayrimenkul sahibinin vergi ödemesi kolaylaşır ve tüm süreç aksamadan gerçekleştirilir.


İlginizi Çekebilir: Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır?

Not: Kira Stopaj Hesaplama Aracımız 2023 yılı için güncellenmiştir. MGC Legal (MGC Danışmanlık A.Ş.), Kira Stopaj Hesaplama Robotunun %100 doğru sonuç vereceğini garanti etmez.