Okuma Süresi: < 1 Dakika

2023 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Tebliği 4 Ekim 2022 Tarihli Resmî Gazete’de Yayımlandı

Yazar: MGC LEGAL
2023 Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi

2023 yılı için Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Tebliği 4 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Adalet Bakanlığı duyurdu! 2023 yılı için arabuluculuk asgari ücret tarifesi belli oldu. Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; konusu para olan ve olmayan konularda hukuki uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmasında arabulucuya ödenecek ücretler aralarında uyuşmazlık bulunan kişi sayısı ve görev yapacak arabulucu sayısına göre hesaplanacak.

Yayımlanan tebliğe göre; konusu para olmayan veya para ile değerlendirilmeyen hukuki uyuşmazlıkların;

  • Aile Hukuku ile ilgili olanlarında; bir saatlik ve 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına 400 TL, 3-5 kişinin taraf olması haline 840 TL,
  • Ticari Uyuşmazlıklarda; 2 kişinin taraf olduğu işlemlerde saati 780 TL, 3-5 kişinin taraf olmasında saati 1.600 TL; İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında yine bir saatlik ve 2 kişinin taraf olduğu işlemlerde taraf başına saati 400 TL, 3-5 kişinin taraf olması halinde 840 TL,
  • Tüketici Uyuşmazlıklarında ise; 2 kişinin taraf olduğu işlemlerde saatlik 400 TL, 3-5 kişinin taraf olması halinde 840 TL ödenecektir.

Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlıklar açısından ise anlaşma sağlandığı takdirde arabulucu ücreti yüzde üzerinden belirlenmektedir. İlk 100.000 TL’si için tek arabulucu görev yaparsa %6’sı, birden fazla arabulucu görev yaparsa %9’u ödenecek tutar olarak belirlenmiş olup sonradan gelen her anlaşma tutarına göre ödenecek oranlar tarifenin ikinci kısmında düzenlenmiştir.

Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, arabuluculuk ücretini bu tarifenin birinci kısmında düzenlenen konusu para olmayan veya para ile değerlendirilmeyen hukuki uyuşmazlıkların ücretlerine göre isteyebilir.

Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilecektir.


Diğer Resmî Gazete yayınları için tıklayınız.