Okuma Süresi: 2 Dakika

Turizm Amaçlı Konut Kiralamasına İlişkin Yeni Düzenlemeler

Yazar: MGC LEGAL
Turizm Amaçlı Konut Kiralamasına İlişkin Yeni Düzenlemeler

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2.11.2023 tarihli T.C. Resmî Gazete‘de yayımlandı. Kanun ile konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmıştır.

Değişiklik Kanunu’nun madde 4 hükmünde izinsiz kiralama faaliyetlerinde bulunulduğunun tespiti halinde uygulanacak yaptırımlar sıralanmış olup, bu maddenin fıkra 1/d bendinde; “Bu fıkra kapsamına giren faaliyetlerin elektronik ticaretine ve tanıtımına imkân sağlayan ve bakanlık tarafından yapılan uyarıya rağmen yirmi dört saat içinde içeriği çıkarmayan, 23/10/2014 tarihli ve 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da tanımlanan aracı hizmet sağlayıcıları hakkında, her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verileceği ve bu karar uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderileceği” düzenlenmiş olup; bu karara uyulmaması halinde ise aracı hizmet sağlayıcılar hakkında da aynı şekilde her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu yaptırımlara karşı ise Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuru yapılmak suretiyle itiraz usulü öngörülmüştür.

Kanun kapsamında yapılan düzenleme, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile uyumlu olmasına karşın 5651 Sayılı Kanun’da yer alan düzenleme ile var olan farklı uygulama yöntemlerinin fikir ayrılıklarına yol açacağı açıktır. Yaptırımların uygulanması ve itiraz usulünün tek bir sistem ile sağlanması ve bunların yargı eline bırakılması gerekirken ilgili Kanun’larda bu kararlara hükmedilmesinin bakanlık takdirine bırakılması hukuken yerinde olmamıştır.

Genel anlamda, Airbnb ve Sahibinden gibi sitelerden kiralama faaliyetlerinin kontrol altına alınmasını amaçlayan ve bu vesileyle vergi gelirlerinin artırılmasını amaçlayan yeni Kanun düzenlemesi cezai yaptırımlar yönünden çelişkiler barındırmakta olup; düzenlemelerin tek bir rotada birleştirilmesine ilişkin değişikliklerin yapılması gerektiği açıktır.

Öte yandan, ilgili maddenin ç bendinde; “Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması veya turizm amaçlı kiralama yapılan konutun sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edilmesi hallerinde yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.” denilmek suretiyle yaptırım öngörülmüş olmasına karşın 5651 Sayılı Kanun’a değinilmeksizin yaptırım yoluna gidilmesi ve öte yandan hali hazırda tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı reklamlara yönelik yaptırım uygulama yetkisi Reklam Kurulu’nda iken ek bir yaptırım getirilmesi de cezalandırmanın sınırının aşıldığı şeklinde yorumlanabilir olup; bu konuya temas eden diğer yaptırım organlarının yetkilerini aşmayacak şekilde düzenlemelerin ve yeni uygulama yöntemlerinin belirlenmesi gerekmektedir.


İlginizi Çekebilir: Konutların Kısa Süreli Kiralanması İçin İzin Belgesi Alınması Zorunluluğu Getirildi.