Okuma Süresi: 2 Dakika

Enerji Sektöründe Uzun Zamandır Merakla Beklenen Elektrik Piyasalarına Yönelik Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

Yazar: EMEL YÜCESOY SARI
Enerji Sektöründe Uzun Zamandır Merakla Beklenen Elektrik Piyasalarına Yönelik Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

Enerji sektöründe uzun zamandır merakla beklenen elektrik piyasalarına yönelik düzenlemeler yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerin elektrik piyasasına getirdiği yenilikler kısaca aşağıdaki şekilde:

● Halihazırda elektrik üretimi yaparken elektrik depolama tesisi kuran ya da elektrik depolama tesisi olarak lisans aldıktan sonra elektrik üretim tesisi kuran tesisler, bundan böyle “Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi” olarak sınıflandırılacak. Depolama tesisi kuran herkes enerji yatırımcısı olma ayrılacağını kazanacak.

Bu kapsamda, sadece rüzgâr türbini ve güneş paneli üretiminde değil depolama teknolojilerinde de çok hızlı bir gelişim süreci yaşanacağı öngörülmektedir.

● Depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar kuracakları depolama kapasitesi kadar rüzgâr ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (“TEİAŞ”) tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (“EPDK”) ön lisans başvurusunda bulunabilecek. Bu projeler için herhangi bir ölçüm şartı bulunmayacak.

● Depolama tesisleriyle ilgili bir diğer değişiklik ise; EPDK’nin elektrik depolama ve bağlantı tesisleri için arazi edinimi veya kullanım hakkı tesisine ilişkin işlem yapmayacağı hükmünün yürürlükten kalkması oldu. Böylece EPDK, diğer şartlar oluşursa depolama tesisleri için kamulaştırma da yapabilecek.

● Kısmen veya tamamen işletmede bulunan üretim tesislerinden elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden lisans sahibi tüzel kişilere, kurmayı taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücü kadar rüzgâr ve güneşe dayalı kapasite artışı imkânı getirildi. Bu kapasite artışı lisans sahiplerinin lisanslarında belirlenen sahaların dışına çıkılmaması, işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen kurulu gücü aşmaması ve TEİAŞ veya dağıtım şirketleri tarafından uygun bağlantı görüşü sağlanması şartıyla yapılabilecek.

● Depolamalı elektrik üretim tesisleri bünyesindeki elektrik depolama ünitelerinden gerekli şartları sağlayanlar, dengeleme güç piyasasına ve yan hizmetlere katılabilecek. Depolama tesisleri kapsamında yapılacak üretim başvurularında rüzgâr için asgari kurulu güç 20 (yirmi) megavat, güneş için 10 (on) megavat olacak. Üst limit 250 (iki yüz elli) megavatı aşmayacak.

● Taahhüt edilen elektrik depolama tesisinin kapasitesi en az o tesisin kurulu gücünü 1 (bir) saat boyunca sistemde tutabilecek kadar olacak. Örneğin, 100 (yüz) mw kurulu güçle kurulacak depolama tesisinin kapasitesi en az 100 (yüz) mw/saat olacak.

● Depolamalı rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üretim tesislerinin dengeleme piyasasında ve yan hizmet piyasasında faaliyet gösterebilmeleri için üretim tesisiyle depolama tesisinin ayrı ayrı ölçüm ve kontrol edilebilmesine imkân sağlanacak şekilde bağlantı yapılabilecek. Ayrıca, aylık mahsuplaşma yapılan tüm lisanssız üretim tesislerinde de elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

● Rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisinin kurulu gücünün, kurulması taahhüt edilen elektrik depolama ünitesi kurulu gücüne oranı azami 1 (bir) olacak. Örneğin, 100 (yüz) megavat gücünde kurulacak olan depolamayla en fazla 100 (yüz) megavat rüzgâr veya güneş enerjisi tesisi kurulabilecek.

● Kurulacak depolama tesisleriyle kesintili şekilde üretim yapan yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye verdikleri enerjinin depolanarak daha düzenli hale gelmesi sağlanırken, şebeke işletimi ve esnekliğine de katkı sunulacak.

● Üretim tesisinde üretilerek depolandıktan sonra şebekeye verilen enerji Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (“YEKDEM”) kapsamında olacak. Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesinde kurulan elektrik depolama ünitesi ile YEKDEM kapsamındaki üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesine herhangi bir uzlaştırma döneminde enerji çekilmesi halinde, söz konusu enerjinin öncelikle şebekeden çekildiği ve şebekeden çekilen miktar kadar enerjinin YEKDEM’e tabi olmaksızın elektrik depolama ünitesinden verilecek. Şebekeden çekilen miktarın üzerinde elektrik depolama ünitesinden şebekeye verilen enerji de YEKDEM kapsamında kabul edilecek.

Söz konusu yeni düzenlemeler sonrasında Türkiye’de özelikle depolama bazlı enerji yatırımı yapmanın daha kolay hale geleceği kanaatindeyiz.


İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Hukuki Boyutları Nelerdir?