HUKUK & DANIŞMANLIK
Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Ek Vergi Getirildi
12 Mart 2023 tarihli T.C. Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 10. maddesinin 27. fıkrası uyarınca; kurumlar vergisi mükelleflerine 2022 yılı beyannamelerinde istisna veya indirim olarak göstermiş oldukları bedel üzerinden ek vergi getirilmiştir.
Söz konusu düzenleme uyarınca; kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin olarak vermiş oldukları beyannamelerde gösterilmek suretiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu ve sair kanunlarda yer alan düzenlemeler uyarınca kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun madde 32/A kapsamında indirimli Kurumlar Vergisine tabii matrahları üzerinden %10 oranında ek vergi getirilmiştir.
Aynı düzenlemenin devamında; Kurumlar Vergisi Kanunun 5. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde düzenlenen istisna ile yurtdışından elde edilen ve en az %15 vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise %5 oranında ek vergi getirildiği düzenlenmiştir.
Afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu ek vergiden muaf oldukları belirtilmiştir.
Ayrıca, özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar vergisi mükelleflerinde bu ek verginin, 2023 yılı içinde sona eren hesap dönemi için verilmesi gereken beyannamelerde gösterilmek suretiyle uygulanacağı düzenlenmiştir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun;
- 5/1-d maddesi uyarınca düzenlenen Türkiye’de kurulu fonlar ile yatırım ortaklıklarının kazançlarına ilişkin istisna,
- 5/1-i maddesi uyarınca düzenlenen Kooperatif ortaklarının yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan harcanmayarak iade edilen tutara ilişkin istisna ile tüketim kooperatiflerine yönelik risturn istisnası,
- 5/1-j maddesi uyarınca sat-kirala-geri al işlemlerinden doğan kazançlarda istisnası,
- 5/1-k maddesi uyarınca kira sertifikası ihracı amacıyla varlık ve hakların satışından doğan kazançlara ilişkin istisna,
- Geçici madde 14 kapsamında kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin sağlanmış olan istisna,
- 10/1-b maddesinde düzenlenen sponsorluk harcamaları indirimi,
- 10/1-c maddesi uyarınca makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımlara ilişkin indirim,
- 10/1-ç maddesinde düzenlenen bağışlanan okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi yapımı veya bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağış ve yardımlara ilişkin indirim,
- 10/1-d maddesinde düzenlenen kültür ve turizm amaçlı yapılmış olan yardım ve bağışlara ilişkin indirim,
- 10/1-e maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına yapılan bağış ve yardımlara ilişkin indirim,
- 10/1-f maddesinde düzenlenen Kızılay ve Yeşilay’a makbuz karşılığı yapılan yardım ve bağışlara ilişkin indirim,
- 10/1-g maddesinde düzenlenen girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlara ilişkin indirim,
- 10/1-h maddesinde düzenlenen korumalı işyerlerinde indirim,
Üzerinden ek vergi hesaplanmayacaktır.
Ayrıca, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 61 maddesi uyarınca, düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarla ilgili yatırım harcamalarına getirilen yatırım indirimi istisnası ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 407. maddesi kapsamında tanımlanan mikro ve küçük işletmelerin teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden elde ettikleri istisnaya ve indirime konu kazançları üzerinden ek vergi hesaplanmayacaktır.
Hesaplanan bu %5 ve %10 oranlarındaki ek verginin, ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde yani Nisan 2023’te, ikinci taksiti ise bu süreyi takip eden dördüncü ay, yani Ağustos 2023 tarihlerinde ödenmesi gerekmektedir.
Daha Fazla T.C. Resmî Gazete Yayını için tıklayınız.