Okuma Süresi: 2 Dakika

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ Yayımlandı

Yazar: MGC LEGAL
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ Yayımlandı

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ yayımlandı. Tebliğ yürürlük tarihi 29.11.2022 tarihi olmakla birlikte, yayımlanan Tebliğin amacı Rusya Federasyonu menşeli “Diğerleri” eşya tanımlı renksiz düz cam ürünü ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Tebliğe konu olan ürün 7005.29 GTP’si altında yer alan “Diğerleri” eşya tanımlı renksiz düz camdır. İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu Kararı ile ÇHC menşeli önlem konusu ürüne yönelik olarak İthalatta Haksız Rekabeti Yönetmeliği’nin 35. maddesi çerçevesinde bir NGGS açılmasına karar verilmiştir.

İlgili Yönetmeliğin 23. maddesi uyarınca, soruşturma konusu malın ihracatçısı, yabancı üreticisi, ithalatçısı, üye çoğunluğu bunlardan oluşan meslek kuruluşları, ihracatçı ülke hükümeti, benzer malın Türkiye’deki üreticisi, üye çoğunluğu benzer malın Türkiye’deki üreticilerinden oluşan meslek kuruluşları ilgili taraflar olarak kabul edilir.

Ancak, tebliğin 12. maddesinde belirtilen süreler içinde soru formlarını cevaplamak veya görüşlerini sunmak suretiyle kendilerini yetkili mercie bildirenler soruşturmada ilgili taraf olarak dikkate alınır. Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkede yerleşik bilinen üretici/ihracatçılara, soruşturmaya konu ülkenin Ankara’daki Büyükelçiliği ile başvuruda belirtilen ve Bakanlıkça tespit edilen soruşturmaya konu ürünün bilinen ithalatçılarına soruşturmanın açılışına ilişkin bildirimde bulunulur.

İlginizi Çekebilir: TTK MD. 54 Kapsamında Haksız Rekabet Nedir?

Bildirimin gönderildiği bütün ilgili taraflar için soru formunu cevaplandırma süresi, soruşturmanın açılışına ilişkin bildirimin gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dâhil 37 gündür. İthalatta Haksız Rekabeti Önleme Yönetmeliği’nin 10. maddesinin birinci fıkrası dışında kalan diğer yerli ve yabancı taraflar görüşlerini bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren soruşturmanın akışını etkilemeyecek şekilde soruşturma süreci içerisinde sunabilir.

İthalatta Haksız Rekabeti Yönetmeliği’nin 26. maddesi hükmü çerçevesinde ilgili taraflardan birinin verilen süreler dâhilinde ve istenilen biçimde gerekli bilgi ve belgeleri sağlamaması ya da bu bilgi ve belgelere erişimi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması veya yanlış ya da yanıltıcı bilgi vermesi hallerinde söz konusu taraf iş birliğine gelmemiş sayılır. Bu gibi hallerde soruşturma kapsamındaki geçici veya nihai belirlemeler, olumlu ya da olumsuz şekilde, mevcut verilere göre yapılabilir. Meri önlem soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam eder.


Daha fazla T.C. Resmî Gazete Yayınları okumak için tıklayınız.