[rt_reading_time label="Okuma Süresi:" postfix="Dakika" postfix_singular="Dakika"]

İşe İade Davasında Gerekçeli Karar Hakkının İhlaline ve Şüphe Feshine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı

Yazar: MGC LEGAL
İşe İade Davasında Gerekçeli Karar Hakkının İhlaline ve Şüphe Feshine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı

İşe İade Davasında Gerekçeli Karar Hakkının İhlaline ve Şüphe Feshine İlişkin Anayasa Mahkemesi’nin 2019/1419 Başvuru Numaralı ve 18.01.2023 Tarihli Kararı.

Başvurucu çeşitli taşeron şirketlerde çalışmış olup sonrasında işçi statüsünde bir ilçe belediyesinde çalışmaya başlamıştır. Başvurucunun iş akdi 11.06.2017 tarihinde feshedilmiş olup başvurucu feshin geçersizliği ve işe iade talebi ile dava açmıştır. Dava, yerel mahkeme tarafından davayı reddedilmiştir. Karar üzerine istinafa giden başvurucu ilk derece mahkemesince hiçbir araştırma yapılmadan feshin haklı olduğu sonucuna varıldığını belirtmiştir.

Başvurucunun istinaf başvurusu ise 31.10.2018 tarihinde esastan reddedilmiştir ve nihai kararı başvurucu 17.12.2018 tarihinde öğrenmiştir. Anayasa Mahkemesi önüne gelen dosyada başvurucu herhangi bir araştırma yapılmadan keyfi şekilde karar verildiğini belirtmiştir.

Anayasa Mahkemesi incelemesinde başvurucu hakkında tespit edilen durumlar hakkında başvurucunun savunmasının alınmadığı ve başvurucuya tebligat yapılmadığı, derece mahkemelerinin somut olayın gerekliliğine göre gerekçeli kararda belirtilmesi gereken hususları belirtmediğini, bölge adliye mahkemesi kararında iş akdinin neden haklı olarak feshedildiğinin anlaşılamadığı gibi nedenlerle yargılama sürecinin bir bütün olarak değerlendirildiğinde başvurucunun gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, Yargıtay’ın kabulüne göre şüphe feshi kapsamında açılacak davalarda taraflarca hazırlanma ilkesine değil resen araştırma ilkesine üstünlük tanınacağı belirtildiği ancak somut olayda resen araştırma ilkesine bağlı olarak yeterli araştırmanın yapılmadığı da belirtilmiştir. Bu durumun, Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlali oluşturduğu sonucuna vararak başvurunun kabulüne karar verilmiştir.


Daha fazla Anayasa Mahkemesi Kararı okumak için tıklayın.