Okuma Süresi: 2 Dakika

Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yazar: MGC LEGAL
Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

MGC Legal’ın ekibi Resmî Gazete’de yayımlanan “Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ“i inceledi. İşte detaylar…

30.10.2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile özellikle kamuda çalışanların gelir vergisi durumlarına düzenleme getirilmiştir. İlgili Tebliğle getirilen yenilikler Tebliğde de örneklerle açıklanmıştır. Örnekler şu şekildedir:

  • Birinci durumda, örneklendirilen durum herhangi bir bakanlıkta çalışan görevlinin nakil yoluyla başka bir bakanlığa geçmesi durumuna ilişkindir. Bu durumda olan bir çalışanın nakil olduğu yıldaki gelir matrahı; ilk çalıştığı bakanlıkta süregelen gelir vergisi matrahı ile nakil yoluyla geçtiği bakanlıktaki gelir matrahının birleştirilerek tek işverenden elde edilen ücret geliri olarak kümülatif matrahı esas alınarak vergilendirilecektir.
  • İkinci durumda, bir bakanlıkta görevli olan kişinin aynı zamanda başka bir bakanlığın bağlı kuruluşu olan ve (I) sayılı cetvelde yer alan bir komisyondan ücret alması durumudur. Bu durumda da, ilgili kişinin aldığı ücretler tek işverenden elde dilen ücret geliri olarak kümülatif matrah esas alınacaktır.

Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Verilen başka bir örnekte; bir bakanlıkta görevli olan kişinin aynı zamanda aynı bakanlık bünyesinde ve (I) sayılı cetvelde yer almayan ilgili bir kuruluşun yönetim kurulunda olmasından dolayı huzur hakkı geliri elde etmesi hali hüküm altına alınmıştır. Tebliğe göre ilgili durumda yapılan ücret ödemeleri birbirleri ile ilişkilendirilmeyip ayrı ayrı vergilendirilecektir

Diğer örnekte; yine bir bakanlıkta görevli olan kişi başka bir bakanlığın ilişkili kuruluşu olan ve (I) sayılı cetvelde yer almayan başka bir kuruma geçmiştir. Bu durumda da yine süregelen gelir vergisi matrahı ile yeni gelir vergisi matrahı ilişkilendirilmeyip ayrı ayrı vergilendirme yapılacaktır.

Son örnekte ise; yine bir bakanlıkta çalışan kişi aynı zamanda bir üniversiteden de ücret geliri elde etmektedir. Bu durumda da bakanlıktan alınan ücret gelirlerine ait gelir vergisi matrahı ile üniversiteden alınan ücrete ait gelir vergisi matrahı birleştirilmeyip ayrı ayrı vergilendirilme yapılacaktır.

Bütün örnekleri kapsayacak şekilde unutulmamalıdır ki; ilgili ücret gelirleri 193 Sayılı Kanun‘un 86. maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinin (b) alt bendinde belirtilen tutar olan 2022 yılı için 600.000 TL’yi aşmadığı sürece yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir.

Yayınlanan tebliğle birlikte; ara ara gündeme gelen kamuda çift maaş durumları hakkında vergilendirmenin nasıl yapılacağı öngörülmüştür. Kamuda bazı durumlarda meydana gelen çift maaş ile yüksek maaşlara ulaşıp tek maaş üstünden vergilendirme yapılmasının da önüne geçilmiştir.


Diğer Resmî Gazete Yayınları için tıklayınız.

İlginizi Çekebilir: