Okuma Süresi: 2 Dakika

EYT Düzenlemesi 30.01.2023 Tarihinde Meclisin Onayına Geldi

Yazar: MGC LEGAL
EYT Düzenlemesi 30.01.2023 Tarihinde Meclisin Onayına Geldi

EYT Düzenlemesi 30.01.2023 Tarihinde Meclisin Onayına Geldi. İşte detaylar…

Uzun zamandır konuşulan ve herkesin merakla beklediği EYT düzenlemesi dün itibariyle Meclis’e sunuldu. Henüz ortada resmi bir durum yokken dahi; gerek Cumhurbaşkanı, gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından sınırları çizilen EYT düzenlemesi hakkında net ve resmi sınırlar çizilmiş oldu.

Detaylı İçerik: EYT Düzenlemesi İçin Şartlar ve Tarih Belli Oldu.

Bu itibarla düzenlemenin ana başlıkları şu şekilde:

  • 8.9.1999 dahil olmak üzere; bu tarihten önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların ve 9.9.1999 dahil olmak üzere bu tarihten sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkân tanıyan hükümler ile yaptıkları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8.9.1999 öncesi olacak şekilde geri götürenlerin emeklilik için aranan şartlardan yaş şartından muaf olmaları,
  • Çalışma hayatının desteklenmesi kapsamında yaşlılık aylığı alan kişilerin çalışmaya devam etmesini teşvik niteliğinde sigorta prim teşviki verilmesi,
  • 696 KHK ve 375 Sayılı KHK kapsamındaki işçilerin yaşlılık, emeklilik ve malullük aylığı kazanmaları halinde iş sözleşmelerini zorunlu olarak feshedilmesini gerektiren hükümlerin yürürlükten kaldırılması,
  • Düzenleme ile bu maddenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanması için talepte bulunularak aylık bağlananların aynı işyerinde SGDP’den yararlanarak çalışmaya devam etmeleri halinde bu sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin SGDP maliyetlerinin azaltılması için 5 puanlık prim indirimi sağlanmasına ve bunun Hazineden karşılanması şeklindedir.
  • Sigortalıların bağlı olduğu sigorta koluna göre ise emeklilik için aranan gün ve prim şartlarında herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Buna göre;
  • SSK’da (4/a statüsünde) prim gün sayısı eski düzenlemedeki gibi aynı kalıyor. (İşe giriş tarihine göre uygulanan kademeli sistemde prim gün sayısı 5000 günden başlayıp 5975’e kadar devam ediyor.)
  • BAĞ-KUR (4/b) ve Emekli Sandığındaki (4/c) kadınlarda 7.200, erkeklerde 9000 prim gün şartları devam ediyor.
  • Sigortalılık süresi eski düzenlemedeki gibi erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl şartı devam ediyor.
  • Staj ve çıraklık süreleri sigortalı başlangıç süresi olarak dikkate alınmıyor.
  • Sigorta giriş tarihini eski düzenlemedeki gibi, işe giriş tarihinden önce gerçekleşen askerlik, avukatlık stajı, doktora, tıpta uzmanlık vb. borçlanmaları başlangıç/işe giriş tarihini geri çekmeye devam ediyor.
  • Kısmi emeklilikte SSK’da (4/a) 3600 gün ve 58-60 yaş şartı devam ediyor.

Meclisin önüne gelen EYT düzenlemesinin bu ay içinde meclis onayından da geçmesi beklenmekte. Düzenleme ile EYT’den yararlanacak sigortalıların durumu yukarıda açıkladığımız gibi olmakla birlikte genel itibariyle devlet adamlarının yaptıkları açıklamalar ile çizilen sınırın içinde pek fazla değişiklik olmadığı göze çarpmış durumda.

Düzenleme ile merakla beklenen bir durum ise 696 ve 375 Sayılı KHK’ya tabi olarak çalışanların emekli olmak zorunda kalıp kalmayacağı idi. Bu duruma ilişkin herhangi bir açıklama da yapılmamış olmasına rağmen düzenlemede bu hususa da yer verilmiş durumda.

Buna göre; 696 Sayılı KHK ile 375 Sayılı KHK’ya eklenen geçici 23. ve 24. madde kapsamında çalışmakta olup emekliliğe hak kazananların zorla emekliye ayrılması gibi bir durum söz konusu olmayacak ve bu kişiler de emekliliğe hak kazanmalarına rağmen çalışmaya devam edebilecekler.

Düzenlemede dikkat çeken bir diğer husus da yalnızca yaş sınırlamasının kaldırılması ve bu madde esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaması ve hak talep edilmemesinin de amaçlanmasıdır.

Önümüzdeki haftalarda meclis onayından geçmesi beklenen düzenleme ile EYT’ye hak kazanan sigortalıların başvuruyu ne zaman yapabilecekleri ve emekliye ne zaman ayrılabilecekleri de netleşmiş olacaktır.


İlgili İçerikler: