[rt_reading_time label="Okuma Süresi:" postfix="Dakika" postfix_singular="Dakika"]

EYT Düzenlemesi Meclis Onayından Geçerek Yasalaştı

Yazar: MGC LEGAL
EYT Düzenlemesi Meclis Onayından Geçerek Yasalaştı

Bilindiği üzere, geçtiğimiz aylarda yasa teklifi haline getirilip meclisin önüne çıkarılan “EYT düzenlemesi“, bir diğer adıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, dün gece meclis onayından 395 milletvekilinin tamamının “Evet” oyu ile geçerek yasalaştı.

İlginizi Çekebilir: EYT Nedir?

Kabul edilen yasa genel itibarıyla 4 maddeden oluşuyor. Artık resmileşen düzenlemedeki ana başlıklar ise şu şekilde:

  • EYT’de yaş şartı aranmayıp; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlardan 20 yıl sigortalılık süresini, erkeklerden 25 yıl sigortalılık süresini dolduranlar düzenleme sayesinde emekli olabilecek.
  • Bağ-Kur’lular ve devlet memurları için kadın ise 7200 gün, erkek ise 9000 gün prim ödemesini doldurmak gerekli olacak.
  • SGK’lı işçiler için işe başlama tarihine göre 5000-5975 gün arasında prim gün şartı uygulanacak.

EYT düzenlemesi resmileşmeden önce cevabı beklenen önemli bir soru da; kamuda taşerondan kadroya geçenlerin emekli olmak zorunda olup olmayacağı durumu idi. Düzenleme ile birlikte iş sözleşmelerinin kamu kurum ve kuruluşlarınca feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılmış durumda. Bu sayede artık işçiler zorunlu emekli edilemeyecek olup; tercih işçilerde olacak ve aynı zamanda EYT düzenlemesi ile birlikte taşerondan kadroya geçen işçiler zorunlu olarak emekli olmak durumunda kalmayacaklar.

İlginizi Çekebilir: EYT Kapsamında Emekli Olanların Çalışmaya Devam Etmesi.

İşverenlerin belki de EYT düzenlemesinde en çok merak ettiği durumların başında 5 puanlık SGDP teşviki geliyordu. Düzenlemeye göre; ilk kez emekli olan kişinin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak tekrar çalışmaya başlaması halinde sosyal güvenlik destek priminin işveren payına düşen 5 puanlık kısmına karşılık olan tutar hazinece karşılanacak. Teklifin önerge halinde 10 gün şeklinde öngörülen bu sürenin 30 güne çıkarılması da teşvikten yararlanmak isteyenlerin işini kolaylaştırmış durumda.

Düzenlemenin T.C. Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından emeklilik başvuruları yapılabilecek hale gelecek. Başvuru yapmak isteyenlerin ya direkt SGK’ya giderek yada online olarak e-devletten başvuru yapabilmeleri mümkün. Bu itibarla T.C. Resmî Gazete’de Mart ayı içerisinde yayımlanması beklenen düzenlemeden sonra mart ayı içerisinde ilk başvuruların da yapılması öngörülüyor. Mart ayında başvuru yapanların da Nisan ayında maaş almaya başlayacağını söylemek mümkün.