Okuma Süresi: 2 Dakika

Kısa Çalışma ve Nakdi Ücret Desteklerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında İşkur Genelgesi Yayımlandı

Yazar: MGC LEGAL
Kısa Çalışma ve Nakdi Ücret Desteklerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında İşkur Genelgesi Yayımlandı

Kısa Çalışma ve Nakdi Ücret Desteklerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında İşkur Genelgesi Yayımlandı.

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 32. maddesinde yapılan düzenleme ile birlikte; Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklı fazla ve yersiz ödemelerin terkin edilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında İŞKUR tarafından 01.12.2022 tarih ve 2022/3 sayılı Genelge yayımlandı.

Genelge, Koronavirüs zamanında yapılan fazla ve yersiz ödemeler ve idari para cezalarının terkin edilebileceği ve edilemeyeceği durumlar hakkında açıklık getirmekte. İlgili düzenlemeye göre; fazla ve yersiz ödemenin terkine konu olabilmesi aşağıdaki durumlarda söz konusu olur:

  • Ödeme işleminin tarihi fark etmeksizin, Covid-19 kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesi ile kısa çalışma uygulamalarına ilişkin olması,
  • Ödemenin 4447 Sayılı Kanun’un geçici 24. maddesinin, aynı kanunun 27. maddesinin 1. fıkrasının b bendinin, aynı kanunun geçici 28. maddesinin ikinci fıkrasının kapsamında ödeme yapılmış olması,
  • Hatalı işlemden kaynaklı bir ödeme olması,
  • 9.11.2022 tarihi itibari ile tahsil edilememiş olması.

İdari para cezalarının terkine konu olabilmesi için ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti ile 4447 sayılı Kanun’un geçici 24. maddesinin üçüncü fıkrası, aynı kanunun geçici 27. maddesinin birinci fıkrasının b bendi ve aynı kanunun geçici 28. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında uygulanan idari para cezalarına ilişkin olup 09.11.2022 tarihi itibariyle tahsil edilmemiş olmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da, kısa çalışma döneminde 4857 sayılı Kanun’un 25. maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olarak işçi çıkarılması, ceza soruşturma veya kovuşturmasına konu olan işlemler dışında kalan ve fazla ve yersiz ödeme yapılmasına sebep olan bütün işlemlerin hatalı sayılmasıdır.

Yeni düzenleme ile birlikte, artık ilgili fazla ve yersiz ödemeler ile para cezalarından 09.11.2022 tarihinden önce tahsil edilmiş olanların iade veya mahsup edilmeyeceklerdir.

Ceza soruşturma veya kovuşturmasına konu olan fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarından 09.11.2022 tarihi ve sonrasında tahsil edilmiş olanlar soruşturma veya kovuşturma sonucunda suçsuz olunduğu konusunun netlik kazanmasına ilişkin kararın kesinleşmesi ile iade edilir.

Fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarının terkin edilmeyeceği durumlar ise şunlardır:

  • Kısa çalışma uygulamasının olduğu dönemde 4857 Sayılı Kanun’un 25. maddesinin birinci fıkrasının 2. bendinde yer alan sebepler dışında bir sebeple işten çıkartılmadan kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler,
  • Ceza soruşturma veya kovuşturmasına konu olan ve ilgili süreç sonucunda KYOK veya beraat kararı kesinleşmemiş olan nakdi ücret desteği ile kısa çalışma ödeneği ödemeleri kapsamında gerçekleşen fazla ve yersiz ödemeler ve idari para cezaları.

İlgili terkin olmayacak durumlarda takip ve tahsil işlemleri olduğu gibi devam eder.


Daha fazla Haber okumak için tıklayın.