Okuma Süresi: < 1 Dakika

7253 Sayılı İnternet Ortamındaki Yayın ve Suçları Düzenleyen Kanun Hakkında Anayasa Mahkemesi’nden İptal Kararı

Yazar: MGC LEGAL
7253 Sayılı İnternet Ortamındaki Yayın ve Suçları Düzenleyen Kanun Hakkında Anayasa Mahkemesi’nden İptal Kararı

10 Ocak 2024 Tarihli ve 32425 Sayılı T.C. Resmî Gazete’de yayımlanan 2020/76 Esas ve 2023/172 Karar sayılı Anayasa Mahkemesi kararı ile 7253 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında muhtelif maddelerin Anayasa’ya aykırı bulunarak değişiklik yapılması ve iptal edilmesi öngörülmüştür.

  • 5651 Sayılı Kanun’un 8’inci maddesinde düzenlenen içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararlarının yerine getirilmesini düzenleyen hükümde değişikliği öngören “içeriğin çıkarılması ve/veya” ibaresinin eklenmesi hakkında eylemin işlendiğinin bir mahkeme kararı ile kesinleşmesinden önce işbu nihai tedbir mahiyetine haiz kararın verilmesinin masumiyet karinesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa’ya aykırılıktan iptaline karar verildi.
  • İçeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararlarını yerine getirecek yükümlüleri düzenleyen 8’inci maddenin 11’inci fıkrasında “erişim sağlayıcısına” ibaresinin “ilgili içerik, yer ve erişim sağlayıcısına” şeklinde değiştirilmesi hakkında ilgili kararların yerine getirilmesinde içerik ve yer sağlayıcılarının da yükümlü kılınması Anayasa’ya aykırı bulunarak iptaline karar verildi.
  • 5651 Sayılı Kanun’un 9’uncu maddesi olan internet ortamında yapılan içerik nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğinden bahisle kişilerin içerik sağlayıcısına akabinde yer sağlayıcısına başvurmasını ve Sulh Ceza Hakimliği’nden içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesini ile başvuru usullerini düzenleyen hükmü basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğinden Anayasa’ya aykırı bulunarak iptaline karar verildi.
  • 5651 Sayılı Kanun’un tanımlar kısmına getirilen “sosyal ağ sağlayıcı” kavramının belirsiz veya öngörülemez olmadığından ve kamu yararına getirilen bir kural olduğu gerekçesiyle Anayasa’ya aykırılık teşkil etmediğine karar verildi.
  • 5651 Sayılı Kanun’a eklenen Ek Madde 4’te düzenlenmiş; “Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı” kurum ve kuruluşlara ilişkin Türkiye’de temsilcilik açma ve bunlara ilişkin yükümlülükler hükmü Anayasa’ya aykırılık teşkil etmediğinden herhangi bir karar verilmesine yer olmadığı belirtildi.

İşbu değişiklik ve iptal kararlarının, T.C. Resmî Gazete’de yayımlanan tarih olan 10.01.2024 tarihinden başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.