Okuma Süresi: < 1 Dakika

Aile ve Gençlik Fonu Kanunu: 32384 Sayılı T.C. Resmî Gazete Yayını

Yazar: MGC LEGAL
Aile ve Gençlik Fonu Kanunu: 32384 Sayılı T.C. Resmî Gazete Yayını

29.11.2023 tarihli 32384 Sayılı T.C. Resmî Gazete ile yayımlanan Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun (Kanun) ile aile müessesesinin desteklenip güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması için Aile ve Gençlik Fonu kurulması amaçlanmıştır. Kanun kapsamında şu hükümlere yer verilmiştir:

  1. Kanun’un amacının gerçekleştirilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz Aile ve Gençlik Fonu kurulmuştur.
  2. Fonun kaynakları:
    • 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hissesinin ve 3213 Sayılı Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hakkının %20’sinden,
    • Kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla %10’una kadar aktarılacak tutarlardan,
    • Geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan,
    • Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdî bağış, yardım ve hibelerden ve diğer gelirlerden oluşur.
  3. Kanun’un amacına uygun olarak yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler için, harcama programı kapsamında ödenmek üzere fondan, yönetim kurulu kararı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak aktarılır. Bu kapsamda aktarılan tutarlar genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesine gelir kaydedilir.
  4. Fona ilişkin mali veriler en geç altışar aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılır.
  5. Fonun bu Kanun’da sayılan görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmaz. Fon, kurumlar vergisinden, damga vergisi ve harçlardan muaftır. Fona yapılan nakdî bağış ve yardımların tamamı, 193 Sayılı Kanun ile 5520 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilir.

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


İlginizi Çekebilir: Gelir Vergisi Nedir?