Okuma Süresi: 3 Dakika

Türk Vatandaşlığı Başvurusu

Türk Vatandaşlığı Başvurusu

MGC Legal, uzun bir kalite ve mesleki yeterlilik geçmişine sahip, İstanbul, Türkiye’de tam hizmet veren bir Türk hukuk bürosudur. Türk vatandaşlığı uzmanlarımız, yatırıma dayalı Türk vatandaşlığı başvurunuzda size yardımcı olmaya hazır.

Türk göçmenlik avukatlarımız, Türkiye’de çalışma ve oturma izni başvurularını da ele almaktadır. Türk vatandaşlığı uzmanlarımız ayrıca, oturma ve çalışma izinlerinin uzatılması, Türk vatandaşlığına başvurulması ve herhangi bir engelin kaldırılması için dava açılması gibi çeşitli Türk Göçmenlik Hukuku konularında müvekkillere hukuksal danışmanlık yapmaktadır.

Türk Vatandaşlığı Kanunu hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Yatırıma Dayalı Türk Vatandaşlığı Başvurusu

Türk vatandaşlığı arayan yabancıların Türkiye’de en az beş yıl yaşamış olması, en az üç yıldır bir Türk vatandaşı ile evli olması veya en az 250.000 ABD Doları ile Türkiye’de yatırım yapmak niyetinde olması gerekir. Son olarak, Türk vatandaşlığı için bir seçenek daha var; Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancılar, bir Türk bankasına 500.000 ABD Doları yatırmalı ve en az üç yıl orada tutmalıdır.

Uzman hukuk kadromuz, danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında müvekkillerimize Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli belgeleri sağlamaktadır. Hukuk danışmanlarımız yardımıyla vatandaşlık başvurunuzu doğru ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

MGC Legal bünyesinde Türk vatandaşlığı avukatlarımız, yabancı yatırımcılar için yatırım fırsatlarını içeren Türk vatandaşlığı başvuru hizmetleri sunmaktadır. Türk göçmenlik yasası hakkında çok bilgimiz var ve bugüne kadar yüzlerce pasaport aldık.

Türk vatandaşlığı avukatlarımız, Türkiye’de yatırım yapma ve Türk vatandaşlığına başvurmak için Uygunluk Belgesi alma süreçlerinde hukuki yardım sağlamaktadır.

Yatırım aşaması bittikten sonra, birincil aday için Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunacağız. Ardından asıl aday ile eş ve çocukları için Türk vatandaşlığı başvurusu hazırlayacağız.

Türk vatandaşlığı, Türkiye’de çalışmak, yaşamak ve çeşitli sosyal faaliyetlere katılmak gibi çeşitli alanlarda önemli faydalar sağlamaktadır.

Ülkeye Yatırım Yaparak Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Türk vatandaşlığı başvuru prosedür adımları kapsamında yabancı yatırımcılar için aranan kriterler şu şekildedir:

  • En az 250.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya Türk Lirası karşılığı) taşınmazın tapu kayıtlarına üç yıl satılmayacağına dair şerh konulması şartıyla satın alınması.
  • En az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya Türk Lirası) tutarında, üç yıl süreyle çekilmemek kaydıyla Türk bankalarına yatırılması.
  • En az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya Türk Lirası) tutarında sabit sermaye yatırımı yapmak.
  • Türkiye’de şirket veya iş kurmak ve en az 50 Türk’e iş sağlamak.
  • En az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya Türk Lirası) tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl satılmayacak anlayışıyla satın almak.
  • En az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya Türk Lirası) tutarında gayrimenkul fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payının en az üç yıl satılmayacağı düşüncesiyle satın alınması.

Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır?

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Yabancı Yatırımcılar Genel Yönergesi, tapu kayıtlarında en az 250.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya karşılığı Türk Lirası) karşılığı gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılar için, taşınmazın tapu kayıtlarına üç yıl satılmayacağına dair şerh konulması şartıyla, Uygunluk Belgesi düzenler.
  • Türk bankalarına en az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya karşılığı Türk Lirası) yatıran yabancı yatırımcılara Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı tarafından, üç dönem geri çekilmemek kaydıyla, Uygunluk Belgesi düzenlenir.
  • En az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya Türk Lirası) harcama yapan yabancı yatırımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından Uygunluk Belgesi düzenlenecektir.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, en az 50 işçi çalıştıran uluslararası yatırımcılara Uygunluk Belgesi vermekte.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet borçlanma araçlarını en az 500.000 ABD Doları (veya karşılığı döviz veya karşılığı Türk Lirası) karşılığında satın alan ve üç yıl boyunca satmayan yabancı yatırımcılara Uygunluk Belgesi düzenlemekle görevlidir.
  • En az 500.000 ABD Doları (veya döviz karşılığı veya Türk Lirası) gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını satın alan yabancı yatırımcılara Sermaye Piyasası Kurulu Aracılık İşlemleri Daire Başkanlığı tarafından Uygunluk Belgesi düzenlenir, en az üç yıl satılamaz.

6458 sayılı Kanunun 31’inci maddesinin (j) bendi kapsamında yabancı yatırımcıların bulunmadığı durumlarda vekâleten ikamet başvurusu yapılabilir.

Türk Vatandaşlığı Başvuru Süreci Nasıldır?

Türk vatandaşlığı başvurularında ibraz edilmesi gereken belgeler, uluslararası müvekkillerimizin her biri için ayrı ayrı kararlaştırılmakta ve nasıl temin edileceği konusunda hukuk ekibimiz tarafından tavsiye edilmektedir.

Yabancı yatırımcı olmaması durumunda vatandaşlık başvuruları vekaleten Ankara ve İstanbul’daki Yabancı Yatırımcı Özel Başvuru Merkezlerine yapılır.

Türk Vatandaşlığı Başvuru Adımları Nelerdir?

  • Türkiye’de ikamet izni başvurusu ile birlikte Uygunluk Belgesi ve gerekli diğer belgeler sunulur.
  • Oturma izni başvurusu alınır ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü‘ne gönderilir.
  • İkamet tezkeresi alan yabancılar, Türk vatandaşlığı için İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurabilirler.
  • Vatandaşlık başvurusu tamamlanarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü‘ne iletilir.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vatandaşlık başvuru sürecinde aşağıdaki belgeler gereklidir:

  • Oturma izni başvurusu,
  • Dört fotoğraf (biyometrik ve son altı ay içinde çekilmiş),
  • Pasaport aslı ve fotokopisi,
  • Mevcut sağlık sigortası,
  • Tapu fotokopisi ve tapu fotokopisi,
  • Uzlaşma belgesi,
  • Başvuru sahibi vatandaş ise, Türkiye’den alınmış adli sicil belgeleri.

Türk Pasaportunun Ayrıcalıkları Nelerdir?

Türk pasaportu sahipleri 72 ülkede vizesiz olup, sınırda aldıkları vize ile 37 ülkeye, internet üzerinden aldıkları vize ile 10 ülkeye daha giriş yapabilirler.

“Özel pasaport” sahibi Türk vatandaşlarına, tüm Schengen bölgesi ülkeleri dahil olmak üzere 111 ülkeye vizesiz giriş hakkı verilmektedir. Bunlar diplomatik pasaport değildir; devlet personeline, iş adamlarına ve avukatlara verilir (rakamların zaman içinde değişebileceğini unutmayın).


İlginizi Çekebilir: Yabancıların Türk Vatandaşlığını Kazanma Yolları Nelerdir?